theater-misschien_marieke_1_c_lieve_blancquaert.jpg

“Ik heb haar te pletter gedacht. Kapot gedroomd. Maar nog steeds zit ze daar, klein en veilig, niet kapot te krijgen. Een meisje. Het is een meisje en ze zeggen dat ze op mij lijkt.

Ik lijk op mijn vader, niet op mijn moeder. Als ik heel goed kijk. In slecht licht. Dan zie ik dat. Dan zie ik mijn vader, diep in mijn gezicht.” Met de monoloog ‘Misschien Marieke’ stappen we in het hoofd en de wereld van een pas bevallen jonge vrouw die op het punt staat de allerbelangrijkste beslissing in haar leven te nemen.

Op basis van verhalen van Oostendse moeders, die in kwetsbare omstandigheden leven, schreven Jacobs en Blancquaert samen de tekst voor ‘Misschien Marieke’ en gingen ze op zoek naar een theatertaal die hen bindt. Het resultaat is een beklijvende voorstelling over wat het betekent moeder te worden in een wereld die tegen jouw richting in lijkt te draaien.

Gratis inleiding gegeven door Lieve Blancquaert om 19u30

“Haar spel is doorleefd, maar nooit overtrokken, perfect in balans. Medelijden is niet aan de orde, begrip des te meer.” (Bieke Prunelle - TAZETTE) - “‘Misschien Marieke’ is een nieuwe moeder en kind: met beide voeten in de volkse klei van de Gentse school, maar ook zo documentair gevoed dat alle clichés over armoede overspeeld worden voor diep begrip. […] Er zijn voor minder stukken uitgeroepen tot machtige tragedies.” (Wouter Hillaert – De Standaard ****) - “Lieve Blancquaert en Greet Jacobs geven een mokerslag van formaat met deze moedermonoloog.” Els Van Steenberghe – Knack

Jacobs speelt het een dik uur lang met inleving, maar maakt er geen tranentrekker van. Dankzij de structuur van de tekst, die een aantal terugkerende passages kent, als refreinen, keert ze telkens terug naar een fysieke uitgangspositie. Van daaruit deelt ze een emotionele rechtse uit, incasseert ze een kleinerende dreun zonder neer te gaan. Die uitgangspositie heeft ze geleerd bij het boksen: een hand voor de kin, een hand voor de kaak, de schouder iets omhoog en voortdurend in beweging blijven. Dansen. Dan kan niemand je raken. Zij raakt ons wel en grijpt met haar steeds dwingender vraag hoe laat het is dwars door de vierde wand onze aandacht in het hier en nu. (Wendy Lubberding – Theaterkrant.nl ****)

Bekijk de trailer

Waar

CC Jan Tervaert

Kaaiplein 34
9220 Hamme

Prijs

€16.00

-26/+65/abo/groep: € 14
OK-pas: € 8

Organisatie en contact

CC Jan Tervaert

Kaaiplein 34
9220 Hamme

Reserveren

Deel deze pagina