theater-brodeck.jpg

Monoloog naar het boek Het verslag van Brodeck van de Franse schrijver Philippe Claudel. Op suggestieve wijze schrijft Claudel een parabel over de angst van de kleine mens voor de andere. Een thema dat meer dan ooit vandaag actueel is.

Acteur Hans Van Cauwenberghe vertelt indringend het verhaal van Brodeck die door zijn dorpsgenoten de opdracht krijgt een verslag te schrijven over de voor hen onvermijdelijke moord op een kunstenaar die zich recent in het dorp vestigde.

Er is geen decor, belichting, geluid. Alleen een stoel en een verteller die je meesleept in het relaas van het hoofdpersonage. Sober, maar naar de keel grijpend theater over het perfide, maar ook schone van het mens zijn.

Brodeck heeft er niet om gevraagd. Hij is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp is komen wonen. Details zijn niet nodig, de feiten zijn genoeg. Zolang maar duidelijk wordt dat de dood van de vreemdeling onvermijdelijk was. Brodeck, eveneens een buitenbeentje in een dorp waarvan de bewoners hem tijdens de voorbije oorlog uitgeleverd hebben om het eigen vege lijf te redden, beseft heel goed hoe snel hij zelf opnieuw tot Anderer kan afglijden.
Haarscherp toont Het verslag van Brodeck aan tot welke gruwelijkheden mensen in staat zijn om zichzelf te redden, maar bovenal hoe liefde de kracht geeft om te volharden, tegen alle angst in.

Spel: Hans Van Cauwenberghe - Regie: Marc Bober.

Wanneer

donderdag 15 oktober 2020 van 10:00 tot 11:00
donderdag 15 oktober 2020 van 14:00 tot 15:00

Prijs

€7.00

Deel deze pagina