foto-1-stranger-in-paradise.jpg
Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.
 
Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt ‘Stranger in Paradise’ de machtsverhouding tussen Europa en migranten. De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en wekt vragen op bij de kijker: werkten deze vluchtelingen uit vrije wil mee aan deze documentaire? Werden ze gecast voor de documentaire?
Wat wil de filmmaker precies bereiken met deze film? Een zeer krachtige en heldere film om vervolgens een debat mee op gang te trekken in de klas!
 
Guido Hendrikx: “Het is wezenlijk dat ‘Stranger in Paradise’ aan scholen wordt vertoond. Enerzijds om door de homogene, weinig inspirerende gated-community van filmfestivals te breken, waar auteursdocumentaires vaak beperkt blijven. Anderzijds is de vertoning van een film op scholen vaak een ode aan het vrije denken en het dromen, twee zaken die in
mijn ervaring maar mondjesmaat getolereerd werden op de middelbare school maar essentieel zijn om gestimuleerd te worden.”
 
In 2017 stelt 11.11.11 migratie en vluchtelingen centraal in zijn campagne.

Wanneer

Waar

CC Jan Tervaert

Kaaiplein 34
9220 Hamme

Prijs

€5.00

Deel deze pagina