21
okt
2021

Ongeveer vierhonderd kerken in België zijn aan Sint-Martinus toegewijd, de parochiekerk van Moerzeke is daar een van. Het verklaart waarom Moerzeke een van de 128 Vlaamse gemeenten is waar de heilige man nog altijd springlevend is.
In het classicistisch kerkje kruist de heilige Sint-Martinus verschillende keren je pad, onder meer op een glasraam waarop hij een dode opwekt en op een kopie van het doek van Antoon van Dyck waarop Martinus zijn mantel deelt met een bedelaar. Het tafereel verwijst naar het meest in het oog springende wapenfeit van de heilige die begin vierde eeuw werd geboren in Hongarije. Als soldaat van het laat-Romeinse Rijk deelde hij op een kille winterdag in Amiens zijn mantel hebben met een arme man. Hij trok zijn zwaard, sneed zijn mantel in tweeën en gaf de ene helft aan de bedelaar.

De kerk is niet de enige plaats in Moerzeke waar je Sint-Maarten tegen het lijf loopt. Al meer dan een halve eeuw lang meert Sint-Maarten aan op de Scheldedijk in Moerzeke.

Dit jaar komt Sint-Maarten op zondag 17 oktober 2021 aan. Corona hield hem vorig jaar niet tegen om Moerzeke te bezoeken, weliswaar zonder feestelijke aankomst op de Scheldedijk. Hij maakte een rondrit door het dorp in een op een trailer voortgetrokken speedboot. ‘We wilden toch iets doen. De kinderen verwachten dat. Via een promotiefilmpje met de burgemeester en Sint-Maarten hebben we iedereen uitgenodigd om te komen kijken, maar snoep rondstrooien, dat mocht natuurlijk niet.’

Van vrijdag 15 oktober 2021 tot vrijdag 29 oktober 2021 kan in de Sint-Martinuskerk tijdens de openingsuren de expo ‘Maarten en de magie van de mantel' bezocht worden. In deze expo stap je letterlijk in het verhaal van Maarten, een moedige jongen die opgroeit tot Romeins soldaat, het tot bisschop van Tours schopt en nadien wereldberoemd zal worden als Sint-Maarten.
Je kan de bijhorende audioguide beluisteren via de erfgoedapp. Kinderen kunnen een gratis sticker-boekje en kleurplaat afhalen in de bibliotheek van Moerzeke, bibliotheek van Hamme, in Cultureel Centrum Jan Tervaert en in de kerk van Moerzeke. Met de stickeropdrachten kunnen ze de expo actief beleven.

Dit initiatief kadert in de ontwikkeling van de Sint-Maartenwandelroute. Dat is een Europese wandelroute, vergelijkbaar met de bekendere route naar Santiago de Compostella. Een aftakking van deze route passeert in Moerzeke. Meer info over deze route is te verkrijgen bij dienst toerisme of de cultuurdienst Hamme.

Deel deze pagina